- Hvis du ejer et produkt fra brandet Patagonia, så er det sikkert en dynejakke eller en termoundertrøje eller noget i den stil.
Noget, du kan tage på, når du er på vandretur i Norge. Eller måske bare på en flad onsdag, hvor du gerne vil være lidt frisk og udendørsagtig.
Patagonia er et outdoor-mærke. Men nu vil de altså også til at sælge dig din morgenmad – og din øl!
Jamen, har de aldrig hørt om at fokusere på kerneforretningen?!?
Det med kerneforretningen vender vi lige tilbage til, for der er noget, det er vigtigt at vide først.
Patagonia er meget fokuseret på miljø og bæredygtighed – Det betyder f.eks at:
- De var nogle af de første til at lave fleece-trøjer af genbrugsplast (og stille op til tæskene, da mikroplast-debatten begyndte at rulle)
- De køber din brugte dynejakke tilbage og sælger den til nye kunder, så der ikke skal bruges unødvendige ressourcer på at producere en ny.
- De laver videoer, der lærer dig at reparere f.eks. lynlåsen, så din dynejakke holder længere. Hvis du stadig ikke kan finde ud af det selv, så gør de det for dig.
Undervejs i det arbejde er Patagonias grundlægger Yvon Chouinard nået frem til, at hvis der for alvor skal ske noget med hensyn til klimaet, så er der nødt til at ske noget med fødevareforsyningen.
Derfor lancerede han i 2012 Patagonia Provisions, der nu producerer fødevarer af råvarer dyrket ud fra “Regenerative Organic Agriculture”-principper.
I første omgang fokuserede Patagonia på frysetørrede måltider, der selvfølgelig kan spises på fjeldturen.
Men Patagonia arbejder på, at få dig til at se deres bæredygtige måltider som convenience-produkter til hverdagen.
Senest er sortimentet af morgengrød, supper og gryderetter blevet suppleret med øllen “Long Root Ale” brygget på Kernza, en flerårig afgrøde med dybe rødder, der kræver mindre maskineri og sprøjtning end f.eks. majs og hvede.
Patagonia har fuldstændig styr på kerneforretningen
Kerneforretningen hos Patagonia er ikke nødvendigvis dynejakker bare fordi det er dem, de pt. sælger mest af. Kerneforretningen er at dyrke et værdifællesskab med sine kunder (at redde planeten) – og så tjene penge på at levere de produkter og ydelser, der giver mening i den sammenhæng.
Patagonia bruger fødevarer til at konkretisere og illustrere de værdier, de gerne vil dele med deres kunder.
Og de er ikke de eneste, der har fanget den fidus. Vi ser i øjeblikket masser af eksempler på nonfood-brands, der har travlt med at indarbejde fødevarer, restauranter, caféer og lignende i deres koncepter.
Årsagen er enkel: Efter halvandet årti med intenst fokus på mad – økologi, lokale varer, nyt nordisk, kendis-kokke og hvad har vi – er forbrugerne blevet eksperter i at forstå og afkode værdier i mad.
Det er simpelthen nemmere at kommunikere værdier troværdigt ved hjælp af kaffe, vildlaks og øko-æg osv. end ved med ord og annoncer. Også for nonfood-brands.
Hvad det kommer til at betyde for fødevarebranchen i både producent- og detailleddet ser vi nærmere på, når Birch & Birch afholder fødevareseminaret “Fødevaretrends 2019” – book din plads her.
https://vimeo.com/246352016