Der er gået sport i krisen

Prisstigningerne har i medierne udviklet sig til en konkurrencesport, hvor der sættes rekorder og uddeles præmier. Først sættes rekorden: “Ny rekord: Største prishop i 40 år”, og bagefter uddeles medaljerne: “Her er de ti fødevarer, der er steget mest i pris”, giv en stor hånd til Olivenolie, mine damer og herrer. Ja, det kan nok være Smør ærgrer sig, men der kommer et nyt rekordforsøg i næste uge.

Nu fortæller Jens Nannerup fra Gasa Odense så til DR, at kiloprisen er det vigtigste for forbrugerne, når de køber tomater.

Prisudviklingen rejser både spørgsmålet om, hvor mulighederne er på markedet lige nu, og spørgsmålet om hvad danske forbrugere forstår ved kvalitet, og hvad de derfor er villige til at betale for.

Det sidste har FødevareDanmark inviteret mig til at holde et foredrag om.

Her vil jeg bl.a. komme ind på, at der er et mismatch mellem producenternes opfattelse af kvalitet og forbrugernes. Forbrugerne er opflasket med tilbud og priskrig og uden redskaber til selv at vurdere en fødevares kvalitet på klassiske parametre som friskhed og smag. Varen er jo pakket ind i plastik med et løfte om, at det er ligegyldigt, hvilke vare man tager – de er allesammen ens.

Så mens producenten har travlt med at tale om “smag”, er kunden for længst gået forbi, fordi den ikke lever op til kvalitetskriteriet “nem”.

Hvis det hele ikke skal gå op i kilopris og dermed i sidste helt ud af hænderne på danske producenter, så kræver det to ting: For det første skal man skal gøre sig den umage at forstå, hvad moderne forbrugere, som er opflasket med masseproduktion i smagsløgene og samtidig en meget romantisk forestilling om, hvordan vores fødevarer burde blive til, der involverer sixpence-kasketter og selvbindere, er villige til at betale for.

For det andet skal man turde træffe valg på kundernes vegne, ikke mindst som indkøber i supermarkedet. For hvis man opdrager sine kunder til, at en ananas skal koste 4,95, og at kunden altid skal starte smide en tredjedel af cherrytomaterne ud, fordi de er mugne eller revnede, så er man selv ude om det.

Det første er helt pragmatisk et spørgsmål om at sætte tid af og indhente noget viden, der kan sikre fremtiden. Det andet er kræver en langsigtet strategi, hvor man begynder at formidle og italesætte kvalitet over for sine kunder.

Du kan få begge dele hos Birch & Birch. Og hvis du ikke er medlem af FødevareDanmark, så kommer jeg gerne ud til dig og fortæller om, hvad forbrugerne vil betale for i en krisetid, og hvad de forstår ved kvalitet.

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *